Kiállítás – Természet és történelem művészi egysége

Sándor József Attila harmadik kiállításával örvendeztette meg a Kondor Béla Közösségi Ház őszi művészeti évadának szeptember végi látogatóit. A partiumi születésű, rajzzal, festékkel a híres nagybányai művésztelepen ismerkedő alkotó, a kolozsvári Képzőművészeti Egyetemen festő-restaurátor szakán végzett. A 60 éves művész 1990 óta Magyarországon.

A művész életútját bemutató s a kiállítást méltató Feledy Balázs művészeti író kiemelte, hogy az ez alkalommal festőként kiállító alkotó, más művészi tevékenységeinek köszönhetően, egy rendkívül izgalmas, önálló művészi pályát tudhat magáénak. Bár életének megoszlik a partiumi és magyarországi évek között, az arány egyre jobban eltolódik majd az utóbbi javára. Feledy Balázs kiemelte, hogy művészi munkásságára mesterei: Miklóssy Gábor, Abodi Nagy Béla és Tóth László voltak a meghatározók. Közülük is Miklóssy Gábor művészete és személyisége volt rá a legnagyobb hatással, meghatározva egész eddigi munkásságát.

– Van úgy, hogy valakiben olyan erővel hat szülőföldje művészi gyökerezettsége, hogy e meghatározottság kihat az egész művészi pályájára. És természetesen van olyan, hogy valakire olyan erős hatással van néhai mestere  ̶  esetében tehát egy legenda, Miklóssy Gábor  ̶ , hogy annak formaképzéséből, nem epigonként, hanem a világhoz való mély és intellektuális viszonyulásból, filozófiailag is teljes festőiségből szinte mindent átvesz  ̶  hangsúlyozta Feledy Balázs.

E kiállításon a színek különleges varázsa, a színárnyalatok gazdagsága ámulatba ejtő. Kínai és mongóliai utazások emlékképei, melyek révén benne élünk a természetben s egy különös művészi világban. S ezt az érzést, hangulatot erősítik a különböző méretű képek, rajzok, vázlatok, akvarellek és olajfestmények. A sejtetés erejével ősi tartalmak lelhetők föl az áldozati képsorozatban. E kiállítás természet és történelem szép művészi egysége.

A kiállítás október 4-éig tekinthető meg.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/59718/pics/lead_800x600.jpg
Kondor Béla Közösségi Ház,Pestszentlőrinc-Pestszentimre,Sándor József Attila
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?