A munkaerőhiány leküzdésében is segít a kamara

A vállalkozói érdekérvényesítés a kamarai törvény 1994-es fennállása óta fontos feladata a kamaráknak – kezdte negyedszázadra visszanyúló előadását Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK. XIX. kerületi tagcsoportjának elnöke azon a Vállalkozói Fórumon, amelyet a XVIII. kerületben tartott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

Szatmáry-Jähl Angéla

Mint utalt rá, az érdekérvényesítés a kerületekben különösen fontos, hiszen ezen a szinten a vállalkozások számára lényeges ügyek dőlnek el. Köztük egyebek között a működési engedélyek, a közterülethasználati- és teraszengedélyek. Az érdekérvényesítés az a terület, amelynek hatékony ellátása révén tudja a vállalkozó jól érezni magát az adott városrészben. A XVIII. kerület szerencsés helyzetben van, mert Ughy Attila polgármester elismerten vállalkozáspárti, ami a helyi jogszabályokból is jól visszatükröződik. Az önkormányzat és a vállalkozók harmóniája jelenik meg abban is, hogy a kamara képviselői jelen vannak minden bizottságban, így közvetlen visszajelzéssel élhetnek a képviselők számára, hogy egy-egy rendeletnek milyen hatása lesz a vállalkozók számára.

Szatmáry-Jähl Angéla kiemelte, hogy a polgármestereknek a fővárosi rendeletek megalkotása szempontjából is fontos szereplői az együttműködésnek. A struktúra ugyanis nem teszi lehetővé, hogy a BKIK képviselői közvetlenül vehessenek részt a Fővárosi Közgyűlés munkájában, de a városvezetők révén ez az érdekképviseleti fórum is jól működik.

A XIX. elnök aláhúzta, kiemelt szerep hárul a BKIK-ra az országos ügyek tekintetében is. Figyelemmel arra, hogy – mint legjelentősebb kamarához – a vidéki társszervezetek is hozzájuk fordulnak országos ügyekben.

Az előadó példaként említette a környezetvédelmi termékdíjat, amelyben legutóbb eredményt értek el. A kamara fontosnak tartja a környezetvédelmi termékdíjat, de megfelelő formában. Mert az, hogy például a termékdíj a zsemle árát darabonként öt forinttal megemelje, az nem megoldás, mutatott rá az előadó. Kamarai közrehatásra stoppott kapott ez az adóforma, s várhatóan ennek ésszerűbb formája elviselhetőbben fogja védeni a környezetet.

Olyan javaslat is van az asztalon, hogy pályázatot készíthessenk azon vállalkozások, amelyek versenyképes áron tudnak előállítani élelmiszert csomagoló anyagokat anélkül, hogy az élelmiszerek árát ez különösebben érintené. A külföldi behozatal ugyanis jóval drágább. Egy multi cég ugyanis egészen más áron képes beszerezni a csomagolóanyagot, mint egy kerületi kisvállalkozás.

Az aktuális feladatok közt említhető a munkaerőhiánnyal való eredményes küzdelem elősegítése. Különösen a kézművesszakmákat, a kereskedelmet, a vendéglátást érinti nagyon érzékenyen a munkavállalók hiánya.    

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/64607/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,Pestszentlőrinc-Pestszentimre,Szatmáry-Jähl Angela,Vállalkozói Fórum
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?