BKIK – Praktikus tanácsok kisvállalkozóknak

A szakoktatás terén, amit német mintára vett át a kormány, még bőven van mit javítani – hangsúlyozta Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK. XIX. kerületi tagcsoportjának elnöke a szervezet Vállalkozói Fórumán Pestszentlőrincen.

Szatmáry-Jähl Angéla

Az előadó a legnagyobb gondnak azt látja, hogy ez a rendszer kiszorítja a kisvállalkozásokat a szakmunkástanuló-képzésből. A folyamatot szerinte meg kéne fordítani. Jelenleg az a rend, hogy az iskolákhoz történik a jelentkezés és onnan közvetítik ki a szakmunkástanulókat a vállalkozásokhoz. Az ilyen keretek közt működő szakmunkásképzésben például a kereskedő-tanulókat könnyedén elszippantják a multik. A kicsiknél, ahol megtanulná a hagyományos kereskedelmet, erre nincs mód, mert legtöbbször el se jut hozzájuk a tanuló. További probléma, hogy csak egy bonyolult rendszeren keresztül igényelhető vissza a szakmunkásképzésre fordított összeg. A kamara olyan rendszer kialakításán dolgozik, amely révén kiküszöbölhetők ezek az anomáliák.

Szatmáry-Jähl Angéla a szolgáltatásokról szólva utalt rá, hogy e téren a kamarának elég nagy lemaradása van, a szolgáltatások rendszerén sokat kell fejleszteni. Dicsérte a Széchenyi-kártyát, de hiányolta a nagyobb összegű, főleg kockázati tőke nyújtási lehetőséget a kisvállalkozások számára. A BKIK dolgozik e feladat megoldásán is. Fontosnak nevezte az előadó azt is, hogy a kamara információs rendszerét is naprakész állapotba kell hozni. Segítséget akarnak nyújtani a tájékoztatásban azon vállalkozók számára, akik például a legfrissebb jogszabályváltozásra kíváncsiak.

Jelezte továbbá azt is, hogy komoly változások várhatók a pénztárgépek működtetésében, de részleteket nem árult el. Szóba került továbbá az is, hogy a kamara szakemberei akár közvetlenül az illetékes kormányzati szakemberekkel is kapcsolatba tudják hozni a vállalkozókat. Ennek azonban az a feltétele, hogy előzetes egyeztetés alapján az érdeklődő vállalkozóknak személyesen be kell fáradniuk a BKIK központjába.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/66665/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,Pestszentlőrinc-Pestszentimre,Szatmáry-Jähl Angela,Ughy Attila,Vállalkozói Fórum
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?