Ughy Attila: Az önkormányzat követeli a zajterhelés csökkentését!

A kormánnyal való párbeszéd elkezdődött a repülőtér forgalmával, zaj- és légszennyezésével kapcsolatban. A múlt héten összehívott megbeszélésen számos pontban léptünk előre, hangsúlyozta Facebook-bejegyzésében Ughy Attila polgármester. Kijelentette, be kell vezetni az éjszakai időszakra vonatkozó EGYEDI ZAJTERHELÉS fogalmát a jelenleg érvényben lévő, egyenértékű zajterhelés helyett. Így ugyanis az éjszaka alatt előforduló legmagasabb, maximum értékű zajterhelést veszik majd alapul a számítások, és ehhez igazítják a mérések eredményét is.

Ennek érdekében Ughy Attila kezdeményezte a szabványos zajmérő készülékek kihelyezését az érintett XVIII. kerületi pontokon, akár az érintett lakosok bevonásával is. A zajterhelésben érintett szervezetek az európai hatóságok bevonásával megvizsgálják az eredeti, a XVIII. kerület lakói számára kedvezőbb, 2018. augusztus 16. előtti állapot visszaállításának lehetőségét, amennyiben az nem érinti hátrányosan a repülés biztonságát.

Ughy Attila javaslatára megvizsgálják azt is, hogyan lehet elérni, hogy a mélyalvási időszakban (0.00 – 5.00 óra között) nullára csökkenjen az éjszakai repülések kerületünket érintő zavaró hatása, illetve hogyan lehet úgy alakítani a menetrendet, hogy a repülőgépek késéssel való érkezése ne csússzon az éjszakába.

Ahogy azt a 2018. augusztus 30-ai rendkívüli képviselő-testületi ülésen egyhangú határozatban megszavazták, tiltakoznak a HungaroControl Zrt. eljárása ellen, amelynek hatására elviselhetetlen mértékű zaj- és környezeti terhelés éri a XVIII. kerületet, különösen Erzsébet- és Bélatelepet. Szintén ezen az ülésen szavazták meg azt a határozatot, amelyben követelik a HungaroControl Zrt. vezetésétől, hogy haladéktalanul állítsa vissza a 2018. 08. 16 előtti eljárásokat, továbbá szintén egyhangú szavazat mellett kérték fel Ughy Attilát, hogy folytasson tárgyalásokat az illetékes állami szervekkel, a légiközlekedési hatósággal és a HungaroControl Zrt.-vel az eljárások visszaállítása érdekében.

Emellett 2018. szeptember 27-én átadták a lakossági aláírásokkal mellékelt petíciót a HungaroControl Zrt. vezetőinek a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér forgalmát érintő új műszeres szabvány indulási eljárások ügyében.

Az egyeztetések, az akciótervük szerinti lépések, illetve a zajmérések folyamatban vannak. A kiértékelést követően Tarlós István főpolgármesterrel közösen javaslatot tesznek a kormánynak.

Mindent megtesznek a probléma megoldásáért, hogy megvédjék a kerületi lakosokat a fokozott zajterhelés ellen. Ha kell a XVIII. kerület városvezetése elmegy a falig. Ez ezt ígérik, ennek jegyében dolgoznak – zárta gondolatait Ughy Attila.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/69115/pics/lead_800x600.jpg
Bélatelep,Erzsébettelep,HungaroControl Zrt,Tarlós István,Ughy Attila,zajterhelés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?