Konferencia a 170 éve meghalt Vasvári Pálról, a szabadságharc hőséről

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a XVIII. kerületi önkormányzat és a Vasvári Egyesület közösen szervez konferenciát a szabadságharc hősének életéről, Vasvári Pálról július 3-án 10 órától a Hadtörténeti Múzeumban. A fővédnök Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Rajta kívül Ughy Attila polgármester köszönti a résztvevőket.

A civil szervezet fő feladatának tekinti az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban kiemelkedő Vasvári kultuszának ápolását. A hős halálának 170. évfordulója jó alkalomnak tűnt arra, hogy konferenciát rendezzenek az életútjáról.

Köszöntőt mond Ughy Attila polgármester

– Az öt előadásból álló tudományos tanácskozás célja az, hogy Vasvári Pál életét a gyermek- és ifjúkortól egészen a hősi halálig bemutassa – mondta Bauer Ferenc, az egyesület társelnöke, a konferencia egyik szervezője. – Egy rendkívül érdekes személyiségről és színes életútról van szó, amelyet a széles közönség kevésbé ismer.

– A konferencián adjuk át az egyesületünk által alapított Vasvári-díjat, melyet ebben az évben dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, valamint megosztva Beke István és Szőcs Zoltán, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alaptalanul terrorizmussal vádolt és öt év letöltendő szabadságvesztéssel sújtott székelyföldi aktivistái nyertek el. Az ő nevükben dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke veszi át a díjat, majd adja át nekik Ughy Attila polgármesterrel együtt a börtönükben – tájékoztatott Bauer Ferenc.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/75290/pics/lead_800x600.jpg
Hadtörténeti Intézet és Múzeum,Németh Szilárd,Ughy Attila,Vasvári Pál
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?