Megújúlt a Kapocs utcai kiserdő: már természetközeli tanteremként is szolgál

Ezúttal a Kapocs utcai kiserdő újulhatott meg, méghozzá a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete és az önkormányzat együttműködésével.

A hely varázsa meghatározta a megújult Kapocs utcai kiserdő (Kapocs és Kisfaludy utca) bemutatását is. A kiserdő tálcán kínálja mindazt, ami a szűkebb lakókörnyezetünkben, a munkahelyi irodákban ritkább: a rigófütty, a zöld szín ezernyi változata, a rövidebb-hosszabb közérzetjavító sétákra alkalmas útvonal.

Az erdei tanteremet padokkal, asztalokkal, információs táblákkal alakítottuk ki, így természetközelben tudjuk oktatni a gyermekeket

– tájékoztatott Csabafi Róbert, a terület önkormányzati képviselője. A sétautakon és erdei futópályán túl pihenőhely, pad-asztal garnitúrák várják a kikapcsolódásra vágyókat. A bográcstartók cseréje, pótlása és a tűzrakó hely felújítása is megtörtént.

Az információs táblák száma a fafajtákat ismertető táblával bővült, és a váratlan zivatar sem okozhat gondot, ugyanis átadtak egy esőházat is. A szomszédos Kapocs utcai iskola tanulói nem első alkalommal élénkítették a kiserdő életét. A laza testnevelésórának tanúja volt Ughy Attila is.

Öröm itt látni a szomszédos iskola tanulóit, amint a szabad és jó levegőn, a természet kínálta szép környezetben tartják a testnevelésórát, ráadásul az időjárás is a kegyeibe fogadta őket. Erdőfejlesztéseink kiemelt céljai közé tartozik olyan környezetek kialakítása, ahol a tanulók, a csendes pihenésre, lazításra vágyó kerületi lakosok megtalálják ennek feltételeit, például itt, a felújított Kapocs utcai kiserdőben

– mondta a polgármester.

Amint azt a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének vezetője, Rittling István mesélte, nem mindig volt ez így.

Az 1800-as évek végén alig száz hektár erdő volt a mai kerület területén. Tudatos erdészeti munkával 1940-re sikerült ezt kétszázra emelni, majd az 1950-es évek erdőtelepítéseinek köszönhetően napjainkra megtízszerezni. A kerület jelenleg kétezer hektárnyi erdő tulajdonosa. Ebben hosszú ideje sokat segít a kerületi önkormányzat, amely felismerte, hogy az erdő fenntartása közös érdekünk, sőt szinte egyedülálló módon erdőgondnokságot hozott létre.

A városi erdőterületeket nagyon komoly emberi terhelés éri. Nemcsak a légszennyezésre vagy a talajvízszint mesterséges csökkentésére kell gondolni, amik hosszú távon hatnak az erdők fennmaradására, hanem az azonnal jelentkező hatású terhelésekre is. Ilyen például az illegális hulladéklerakás vagy a hajléktalantelepek kialakulása, sok esetben pedig a sajnálatosan jelen lévő rongálás. Mindezek figyelembevételével az erdőgondnokság mindennapi munkája több, mint hasznos, elengedhetetlen.

A megújult kiserdő bejárásán ott volt Dömötör István, a környezetvédelemért felelős alpolgármester is.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/83648/pics/lead_800x600.jpg
felújítás,kiserdő,XVIII. kerületi önkormányzat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?