Idősbarát az önkormányzat

Minden nemzet, ha ad magára és van önbecsülése, értékként tiszteli az időseket, ahogyan a magyar nemzet ismert 1100 éves történelme során mindig ezt tette - mondta az emberi erőforrások minisztere a Pesti Vigadóban, az idősek világnapja alkalmából tartott ünnepségen, amelyen átadták az Idősbarát önkormányzat és az Idősekért díjakat. A főváros XVIII. kerülete is elismerésben részesült.

Kásler Miklós kiemelte: egy nemzet akkor marad fenn, ha a családokra támaszkodik, és akkor marad erős, ha "minden életkori réteg teljesíti a kötelességét, helytáll élete során és helytáll a családban".

Hozzátette, ahogyan a szív ellátja oxigénnel az egész szervezetet, átszövi a szöveteket, úgy szövi át a nagyszülő is a család életét, "szíve és lelke" a családnak.

A család így együtt képez olyan biztonságot, menedéket, ahová mindenki visszavonulhat és ahonnan mindenki elindulhat - mondta, megjegyezve, hogy nemcsak a szülőkön, hanem a történelmet megélt nagyszülőkön is múlik, mi van "az útravalóbatyuban".

A miniszter azt mondta, egyetlen társadalom sem nélkülözheti a megélt élet tapasztalatait, amelyeket megszűrt az idő, kiszűrte az értékeket, hogy azokat át lehessen adni. Kiemelte: a magyar nemzet mindig értékként tisztelte az időseket, "hagyományaink szerint a nemzetet összetartó erő az integritás és az ősök tisztelete volt". Kásler Miklós kitért arra, hogy bővült az ország politikai mozgástere, gazdasági lehetőségei, a kultúrában, oktatásban soha nem látott fejlesztések történnek.

"Vissza nem térő pillanat ez a magyar családoknak, embereknek, nagyszülőknek is, hiszen amit most átadnak az unokáiknak - az értékek: a kereszténység, az európai kultúra és a hagyományos magyar értékek - most megfelelő talajra találhat" - jegyezte meg.

A miniszter szólt arról is, hogy az élet célja és értelme nem a pénz, a hatalom és az élvezetek. "Mindannyian megéljük, hogy a vágyak tovaszállnak, a pénz értéktelenné válik, a hatalom pedig elillan, de ami nem illan el, az érték, az örök érték, a család, a felnőtt, felnevelt gyermekek és a zsibongó unokák látványa, és az az élettér, amiben mindez kibontakozik és virágba szökken" - fogalmazott ünnepi köszöntőjében Kásler Miklós.

Az idősügy területén végzett tevékenységéért Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatnak adományozott díj indoklásaként szerepelt az idősek tanulási, önképzési lehetőségeinek biztosítása, a hagyományőrzésre és a nemzedékek közötti kapcsolatépítésre helyezett hangsúly is.

Ughy Attila polgármester a díjról elmondta, hogy azt ugyan közvetlenül egy személynek adják át, de soha nem egy ember érdemli ki.

A díj elnyerésében ugyanúgy benne vannak az egészségügyi szolgálatok, az önkormányzat munkatársai, s mindazok akik a kerületben az idősek érdekében dolgoznak. Ezt a kitüntető elismerést közösen értük el, s a mai napon közösen megünnepelhetjük.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/84305/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?