Különdíjjal jutalmazták az egyre zöldülő kerületet

Egy újabb fontos elismeréssel gazdagodott Pestszentlőrinc-Pestszentimre.

A bírálóbizottság elnökének díját nyerte el Pestszentlőrinc-Pestszentimre a Virágos Magyarország országos környezetszépítő versenyen. Az elismerést Ughy Attila polgármester vette át a Szépművészeti Múzeumban október 4-én rendezett díjátadó ünnepségen.

A Virágos Magyarországért mozgalom azért indult el, hogy szebb, virágosabb település kialakítására ösztönözze az embereket. A célja azonban folyamatosan változott az idővel, már nemcsak virágosításról szól a verseny, hanem az egészséges, környezettudatos közösségről, a fenntartható környezetről és a környezeti nevelés fontosságáról is. Ezek mind egyformán számítanak az értékelésnél, s mindehhez a közösség sem hiányozhat

 – mondta az ünnepségen elhangzott beszédében Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Egy fontos cél

Annak ellenére, hogy Pestszentimre-Pestszentlőrinc jelentős területe lakótelepekből, társasházakból áll, alapvetően egy parkos kerület, sok zöldfelülettel. Az önkormányzat egy fontos célkitűzése, hogy a terület maradjon meg így, a parkok, erdőrészek és kertek gondozása, valamint azok gyarapítása kiemelt szerepet kapjon.  

Ennek szellemiségében nem véletlen, hogy a XVIII. kerület már 1996 óta vesz részt a versenyen, ahol évek óta sikeresen szerepel és több díj büszke tulajdonosa: tavaly például a Brenner János-pihenőparkért, vagyis a vizes élőhely létesítéséért járt az elismerés a zsűritől.


Azért szeretem ezt a versenyt, mert nem arról szól, hogy van-e egy településnek pénze arra, hogy rengeteg virágpalántát vegyen és azt elültesse, hanem sokkal inkább arról, hogy a lakóhely megszépítése mögött van-e valami olyan szellemiség, ami példaértékű és továbbadható a következő generációknak. Szerintem a XVIII. kerületben ez a szellemiség létezik, és ha lenne egy kategória, amiben ezt díjaznák, abban az élmezőnyben lennénk

- mondta Dömötör István alpolgármester 2018-ban Budapest Főváros Különdíjának átvételekor.

Egyre többen határon innen és túl

Ezt a szellemiséget számos más település is követi és a kezdeményezés szerencsére itt nem áll meg: idén 333 település nevezett be a versenybe és alkalommal lehetett nevezni Erdélyből is, ahonnan idén tizenhárom település vállalta a megmérettetést és a jövőben fokozatosan kiterjesztik a versenyt a többi határon túli területre is.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/84348/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?