Jogsértésen kapták a gyurcsányista polgármestert

Jogsértésen kapták a gyurcsányista polgármestert

2020.06.11. | Nullker

Szaniszló Sándornak immár papírja van a veszélyhelyzeti önkényről: kimondták, hogy nem jogszerűen akarta összevonni a XVIII. kerület 29 óvodáját.

Tovább
Szaniszló, a hazaáruló

Szaniszló, a hazaáruló

Tovább
Bajkaiék Trianon-emlékművet avattak, míg Szaniszló ármánykodik

Bajkaiék Trianon-emlékművet avattak, míg Szaniszló ármánykodik

Tovább

Foci EB: magyar zászló Pestlőrincen itt is, ott is, mindenütt

2016.06.29.

Pestszentlőrinc és Pestszentimre hivatalos portálja az nso.hu-t idézve számolt be arról, hogy hazaérkezett a magyar labdarúgó válogatott Franciaországból, Nizzából az Európa Bajnokságról. A kerület fontosnak tartotta a helyi fórumán is hangsúlyozni, micsoda tömeg gyűlt össze a Hősök terén a nyolcaddöntőig eljutott csapat ünneplésére.

A sportportált idézve kiemelte, hogy a csapat repülőgépét a tűzoltókból locsolták, és emiatt még egy gyönyörű szivárvány is keletkezett a levegőben.

A repülőtér alkalmazottjai kifeszített molinóval várták a fiúkat. (Ferihegy jó része is a kerülethez tartozik!)

„Bízhatunk a jövőben, és bízhatunk ebben a csapatban. Láttuk, hogy mennyire versenyképesek vagyunk nemzetközi szinten, és láthattuk, milyen irányba kell haladnunk” – mondta Bernd Storck a hazaérkezést követő sajtótájékoztatón.

Kovács István, olimpiai bajnok ökölvívó konferálta az eseményt, szólította név szerint a labdarúgókat a színpadra, majd Dzsudzsák Balázzsal beszélt, faggatta Király Gábort és Bernd Storck szövetségi kapitányt is. Végül a franciaországi hősök és a többezres tömeg Rakonczai Imre vezetésével közösen énekelt, de újból elhangzott az Éjjel soha nem érhet véget, felcsendültek a Himnusz sorai és több a magyar válogatotthoz köthető dal is.

Ha a járókelő a XVIII. kerület utcáin csatangol, rendre beleakad a szeme a nemzeti színű zászlóval feldíszített személyautókba, a trikolor színeivel elegánsabbá tett visszapillantó tükrökre, motorháztetőkre. A pizzafutár robogóján büszkén lobogó magyar zászlócskára.

Lélekben még Lőrincen és Imrén még most is sokan a magyar himnuszt éneklik, ahogy tették a sikeres meccsek után, s ahogy énekelték a XVIII. kerületiek is a Hőrök terei több ezres tömegben. Hevesebben ver a szív, azóta is dagad a kebel, s erősödik – mindannyiunk szerencséjére – a nemzeti öntudat.

Nem lehet ezen óriási nemzeti öröm felett egykettőre napirendre térni.

Meg nem is akarunk!

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

Nyári sporttáborok, nemzeti célok

2016.06.29.

Legtöbben a focitáborokba jelentkeznek

Nem kellett sokáig várni arra, hogy a franciaországi foci EB-nek kézzelfogható hatása legyen a hétköznapokban, a családok, a gyerekek életében. Pestszentlőrincen elindultak a nyári sporttáborok, s legtöbben strandlabdarúgásra és hagyományos focira jelentkeztek. Ennek lehet leginkább örülni, hiszen az utánpótlásnevelés egyik alapköve, hogy a gyerekek szeressenek futballozni.

A Városgazda Utánpótlás Akadémia második alkalommal indította el nyári táborait. A kínálat bőséges. A mozgáskedvelő fiatalok labdarúgó, úszó és vízilabdázó, strandfoci és küzdősport táborba jelentkezhetnek. A turnusok rendkívül sikeresnek mondhatók. Jelentkezni lehet folyamatosan a következő turnusokra.

Érezhetően nagy a fociláz az országban, ezáltal nem meglepő, hogy több, mint 60 gyerek választotta a nyár kezdéséhez a focit. Így a legnépszerűbb táborok a strandlabdarúgás és a hagyományos labdarúgás voltak.

Érdekességek közé tartozik a reptéri skanzen, más néven az Aeropark látogatása is, ahol a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja melletti repülőgép múzeumban megtekinthető a magyar közforgalmú repülés elmúlt 60 évének szinte teljes fejlődéstörténete. A kiállított repülőgépek mellett igénybe vehető repülőszimulátor is, amiben a gyerekek maguk is kipróbálhatják, milyen egy repülőgépet irányítani.

Az Akadémia táborainak következő turnusairól Magdáné Illés Katalinnál a 06-30-190-6632 számon lehet érdeklődni vagy az akademia@varosgazda18.hu email címen. Az akadémia18.hu portálról letölthető a jelentkezési dokumentum!

A XVIII. kerület vezetése mindig támogatta azokat az országos célokat, amelyek révén jobb infrastruktúrával minőségi feltételeket lehet teremteni a versenysportnak, elsősorban az e téren meglehetősen mostoha körülményekkel rendelkező labdarúgásnak. Nekik is az a céljuk, hogy az ilyen nyári táborokban a játékkal megismerkedő tehetségek egyenes úton haladhassanak előre a szép, új stadionokba, egészen a válogatottig, a kiemelkedő nemzetközi szerepléseikig. Azért, hogy magukból sikeres sportolókat faragjanak, nekünk pedig, nézőknek, szurkolóknak szívmelengető sportélményeket szerezzenek. Így nemcsak jobban érezzük magunkat a bőrünkben, hanem a magyar közösség is erősebb, összetartóbb lesz általa.

Kártevők ellen, nemcsak a Tövishát utcában

2016.06.28.

Kártevők nemcsak a Tövishát utcában vannak

Közöse fellépést kér a Városgazda a Tövishát utcai pajzstetvek ellen. A pajzstetű alattomos kártevő, a növények nedvét szívogatja el, megfosztja őket az alapvető tápanyagoktól. A meleg, száraz környezetet kedvelik. A tetveket apró termetű, ovális, lapos és barnás-szürkés pajzsszerrű védőburok fedi.

A pajzstetves növény sínylődik, ránézésre fonnyadt, összeaszott, beteg. Levelei sárgulnak, majd le is potyoghatnak. A pajzstetvek invazív kártevők, azaz szúrással hatolnak be a növény testébe. Nagyon fertőzőek. Ezért kell a pajzstetves növényeket elkülöníteni a többitől.

Pajzstetvekkel fertőzött fák gallyazására készülnek a Tövishát utcában a Városgazda munkatársai. A lakosokat arra kérik, hogy az előre egyeztetett időpontban, július 5-én reggel 7.30-tól ne parkoljanak majd a fák alá!

Az előzetes felmérések szerint szükséges a Tövishát utcai, pajzstetűvel fertőzött fák erős, ritkító gallyazása. A tájékoztatás szerint a munkálatokat a reggeli órákban egy nap alatt el tudja végezni a Városgazda, de ehhez a lakosság segítségét is kéri.

A Városgazda és a Közterület Felügyelet munkatársai arra kérik az utcában élő lakosokat, hogy a munkálatok időpontjában, július 5-én, kedden 7.30-tól ne parkoljanak majd autóikkal a fák alá.

Szóval terjednek a pajzstetvek. A növények szerencséjére az időben történő, szakszerű beavatkozással meg lehet menteni az életüket.

A társadalomban lévő nedvszívók ellen mindannyiunknak kell védekezni. Az egészséges értékek terjesztésétől nem lehet megvonni az erőt, nem lehet lezárni a táplálék útját. Sőt! Csak az egészséges szemléletű emberek összefogásával lehet megóvni a társadalmat a betegség terjedésétől. S mindet meg kell tenni a visszaszorítására.

A Városgazda módszerei ide nem jók. Eszközül mindenki saját szellemi leleményét használhatja. A foci EB sikere is megsokszorozhatja az erre felszabadított energiákat.

Semmelweis szellemiségét követi a XVIII. kerület

A Semmelweis-nap is kitűnő apropó Ughy Attilának az egészségügyi szakma melletti elhivatottságának kifejezésére.

Minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ezen a napon született Semmelwis Ignác, az anyák megmentője. Semmelweis Ignác nevét orvostörténeti múzeum, emléktábla, és orvosi egyetem is büszkén viseli. Születésnapjának évfordulóján július 1-jén is koszorúzással emlékeznek meg az anyák megmentőjére a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban és a Semmelweis egyetemen is.

Az egészségügyi dolgozókat köszöntötte a XVIII. kerületi önkormányzat a június 23-án tartott Semmelweis-napi ünnepségen.

A kitüntetéseket Ughy Attila polgármester adta át Dömötör István alpolgármesterrel együtt. A Semmelweis-díjat idén öten vehették át. Dr. Gyepessy Mária házi gyermekorvosi, dr. Weisinger Éva gyermekfogorvosi, dr. Kenesei Katalin pedig felnőtt háziorvosi tevékenységéért részesült az elismerésben. Kiemelkedő szakmai munkájáért kapott díjat Kőrösi Ildikó, a Zsebők Zoltán Szakrendelő laboratóriumának vezető asszisztense és Szabóné Vernyei Zsuzsanna iskolai védőnő.

Semmelweis Ignác a magyar anyák megmentőjeként emlegetett nemzetközi tekintélyű, ám életében itthon szinte megbélyegzett orvosnak köszönhető a fertőtlenítő kézmosás elterjedése, amivel a XIX. század első felében ugrásszerűen lecsökkent a gyermekágyi lázban elhunytak száma.

Jó megfigyelőképessége és tapasztalatai, valamint a statisztikai adatok helyes értelmezése alapján Semmelweis lényegében az aszepszist vezette be a kórházi szülészetben, ezzel jelentősen csökkentve a gyermekágyi láz okozta halálozási arányt. Megfigyelte, hogy a klórvizes kézmosás megszünteti a boncolás utáni hullaszagot, eme tapasztalatai alapján osztályán előírta, jóllehet a kórokozó baktériumokat még nem ismerte. Szerencsére a klóros víz a kézre tapadt baktériumokat is elölte. Azt is megfigyelte, hogy a klórmész a gyermekágyi lázat meg tudja előzni. Módszerének elterjesztése érdekében szélmalomharcot vívott az akkori orvostársadalom tekintélyes képviselőivel. Ragaszkodott a kórtermek rendszeres takarításához, szellőztetéséhez, napoztatásához és a gyakori ágyhuzatcseréhez. A takarékosságból szennyes ágynemű felhúzását elbocsátással büntette. Ő volt az első, aki a gyermekágyi lázat nem önálló kórképként, hanem fertőzés következményének tekintette. Rájött, hogy ezt a fertőzést maguk az orvosok terjesztik: a boncolást is végző szülész-nőgyógyászok adják át a fertőzést vizsgált nőbetegeiknek. Megoldásként Semmelweis a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetéséért küzdött, ám felfedezése élete során süket fülekre talált. Halála után sem figyelt fel találmányára az orvostudomány, csak évekkel később, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték alkalmazni, derült fény Semmelweis korszakalkotó felfedezésére. Ma, a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.

Eljárását mások nem alkalmazták, nem látván be az ok-okozati összefüggést. Hasznossága csak a kórokozók felfedezésével nyert bizonyítást.

Ughy Attila, kerület polgármestere nagy súlyt helyez a városrész egészségügyi területén dolgozó szakemberek megbecsülésére. A Semmelweis-nap is kitűnő apropó az egészségügyi szakma melletti elhivatottságának kifejezésére.

Ezeket a cikkeket olvastad már?