Az anyatej ünnepén

2017.09.28.

A városvezetés a természet egyik legcsodálatosabb adottságának tartja az édesanyák babaszoptatását. Az anyatejes táplálás világnapját éppen azért nem ünneplik annak idejében, augusztusban, mert akkor a szabadságolások miatt kevesebben tudnak jelen ezen a rendkívül fontos családi rendezvényen. Ughy Attila polgármester személyesen is elkötelezett az anyukák méltó megünneplése, az anyatejes táplálás széleskörű népszerűsítése mellett.

A gyermekeket 6 hónapon túl is anyatejjel tápláló édesanyákat köszöntötték a pestszentimrei Sportkastélyban a Pestszentimrei Védőnői Szolgálat által szeptember 22-én szervezett rendezvényén. Az anyatejes táplálás világnapját 1992 óta hivatalosan augusztus 1-jén tartják, de a XVIII. kerületben hagyományosan szeptemberben találkoznak az édesanyák. Ennek egyszerű oka, hogy augusztusban sokan nyaralnak, így a szeptemberi összejövetelen többen tudnak részt venni.

Az édesanyákat Dömötör István alpolgármester is köszöntötte, aki elmondta, hogy háromgyermekes édesapaként csodálattal tekint az édesanyákra, és jó értelemben véve irigyli azt a kapcsolatot, amit a szoptatás nyújt a babáknak és anyukájuknak, és amit a természet egyik legcsodálatosabb dolgának tart.

A XVIII. kerület vezető védőnője, Ferencz Irén úgy fogalmazott, hogy az anyatej semmivel sem helyettesíthető táplálék a csecsemők számára.

– Az 1970-es években drasztikusan csökkent a gyermeküket anyatejjel tápláló édesanyák száma, aminek oka többek között a nők tömeges munkába állása, az élelmiszeripari késztermékek és a tápszerek megjelenése. A tendencia megállítására világszerte sokféle program indult, ami az anyatejes táplálásra ösztönözte az édesanyákat – mondta Ferencz Irén. – A szoptatás jóval több a kisbaba etetésénél, a megfelelő tápanyagokkal való ellátásánál. Tulajdonképpen sokkal inkább maga a kapcsolat anya és kisbabája között, Az anyaság legszebb, legteljesebb, semmihez sem hasonlítható érzése. Soha senki nem tud közel annyira kerülni a másikhoz, mint csecsemő az édesanyjához.

A Sportkastélyban két helyszínen számos program várta a piciket és az anyukákat. Köztük a Pestszentimrei Közösségi Ház Baba-mama foglalkozása, néptánc bemutató a Turi család zenéjére, illetve több előadás is. Utóbbiakon többek között szó volt a fogak épségének megőrzéséről, a gyermek mozgás és értelmi fejlődésének segítéséről, a közösségbe való beilleszkedésről és a szülőről való leválásról.

Ezeket a cikkeket olvastad már?