Tavaszi Zeneünnep – napsütést hoz a lelkekbe

2019.05.18.

A Gyöngyvirág Szociális Szolgálat hagyományaihoz híven minden évben megtartja a Tavaszi Zeneünnepet. Az intézmény szép épületének kertjében ezúttal is egy nagyobb sátrat kellett felállítani, hogy a fellépőket és a vendégeket védje az eső ellen. Ettől azonban a hangulat talán felfokozottabb is volt. Az általános iskolából érkező gyerekek és az egyes intézményekből fellépni jött különböző korosztályokat átívelő énekesek, táncosok élvezték a sátor családiasabb hangulatát.

Megnyitó beszédében Dömötör István alpolgármester a zenéhez fűződő személyes viszonyát osztotta meg a rendezvény közönségével. Csodálatát fejezte ki azok iránt, akik a zenét képesek olyan módon átadni, hogy azzal a nagyobb közönségnek is örömet tudnak szerezni. Az éppen esős időjárásra utalva elmondta, hogy a zene az, amely bármilyen körülmények között vidámságot, napsütést tud varázsolni az emberek életébe.

Snapszer, ulti ¬ – Nyugdíjasok kártyaversenye

2019.03.22.

Ahogy a kártyajárás, úgy a szerencse is forgandó. Pestszentlőrinc-Pestszentimre nyugdíjasai közül sokan szívesen töltik a zöldasztal mellett idejük egy részét.

Március 19-én először versenyben mérethették meg magukat a Somogyi László Szociális Szolgálat épületében. Harmincan ültek asztalhoz, három órán keresztülverték a blattot, míg elértek a végére. A kártyabajnok Diósi András, a Somogyi László Szociális Szolgáltató klub tagja lett, őt követte Huszti Józsefné és Serfőző Béla, akik a Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület tagjai. A verseny tisztaságáért, a kerületben élő Tolnai Béla, a Magyar Ulti Szövetség bírója felelt.

A versenyzők között egy házaspár is rajthoz állt. Csízi László és felesége, Aranka odahaza is sokat kártyázik. Kedvenc játékuk a snapszer és az ulti. Csízi László szerint az ulti nehezebb, ott jobban oda kell figyelni. Ő egyébként többször nyert már ulti- és snapszerversenyen, most azonban nem sikerült.

Részt vett a versenyen Dömötör István alpolgármester is, aki bevallottan nyerni érkezett a megmérettetésre, de ezúttal nem szegődött mellé a szerencse. Régóta vallja, hogy azzal tiszteli meg az ellenfeleit, hogy le akarja őket győzni. Most azonban az ellenfeleknek sikerült eredményesebben „megtisztelniük” őt.

Friss gyulai kolbász készült a városrész nyugdíjasainak

2018.10.15.

Ezúttal Békés megye hagyományai elevenedtek meg a Somogyi László Szociális Szolgálat jóvoltából a kerületi nyugdíjasok legutóbbi, közösségépítő rendezvényén, a három éves múltra visszatekintő Őszikék-vándorkupán, amelyen ezúttal is közelebb hozták egymáshoz a vidéki és a fővárosi embereket. A Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata által finanszírozott rendezvényen gazdag program és ételkínálatból válogathattak a résztvevők.  

Ajándékcsomagot kaptak a szépkorúak

2018.04.04.

Az időjárás tudja, mikor kell rendesen viselkednie. A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Alacskai Úti Idősek Otthonában rendezett ajándékcsomag-átadási ünnepség idejére szép arcát mutatta.

Komposztálókat osztottak szét az igénylőknek

2017.12.29.

Idén százan csatlakoztak az önkormányzat komposztáló programjához a kerületből.

Teljesen megújul a gyermekorvosi rendelő

2017.12.27.

Habár felújításnak minősül a Béke téri orvosi rendelő rendbetétele, a munkák befejezése után gyakorlatilag egy teljesen új egészségügyi intézményt avathatnak majd. Az egészségügyi infrastruktúra fejlesztését kiemelt feladatának tekinti az Ughy Attila polgármester vezette önkormányzat.

A fogyatékkal élők foglalkoztatása

2017.12.12.

Természetesnek kellene lennie a fogyatékkal élők foglalkoztatásának, és annak, hogy a társadalom egyenrangú tagjaiként tekintsünk rájuk.

Reggelente virágillatra ébredni

2017.11.29.

Sok munka, törődés és szeretet kísérte idén is a Szebb, virágosabb kerületünkért önkormányzati pályázat több hónapos megvalósítási időszakát.

Az anyatej ünnepén

2017.09.28.

A városvezetés a természet egyik legcsodálatosabb adottságának tartja az édesanyák babaszoptatását. Az anyatejes táplálás világnapját éppen azért nem ünneplik annak idejében, augusztusban, mert akkor a szabadságolások miatt kevesebben tudnak jelen ezen a rendkívül fontos családi rendezvényen. Ughy Attila polgármester személyesen is elkötelezett az anyukák méltó megünneplése, az anyatejes táplálás széleskörű népszerűsítése mellett.

A gyermekeket 6 hónapon túl is anyatejjel tápláló édesanyákat köszöntötték a pestszentimrei Sportkastélyban a Pestszentimrei Védőnői Szolgálat által szeptember 22-én szervezett rendezvényén. Az anyatejes táplálás világnapját 1992 óta hivatalosan augusztus 1-jén tartják, de a XVIII. kerületben hagyományosan szeptemberben találkoznak az édesanyák. Ennek egyszerű oka, hogy augusztusban sokan nyaralnak, így a szeptemberi összejövetelen többen tudnak részt venni.

Az édesanyákat Dömötör István alpolgármester is köszöntötte, aki elmondta, hogy háromgyermekes édesapaként csodálattal tekint az édesanyákra, és jó értelemben véve irigyli azt a kapcsolatot, amit a szoptatás nyújt a babáknak és anyukájuknak, és amit a természet egyik legcsodálatosabb dolgának tart.

A XVIII. kerület vezető védőnője, Ferencz Irén úgy fogalmazott, hogy az anyatej semmivel sem helyettesíthető táplálék a csecsemők számára.

– Az 1970-es években drasztikusan csökkent a gyermeküket anyatejjel tápláló édesanyák száma, aminek oka többek között a nők tömeges munkába állása, az élelmiszeripari késztermékek és a tápszerek megjelenése. A tendencia megállítására világszerte sokféle program indult, ami az anyatejes táplálásra ösztönözte az édesanyákat – mondta Ferencz Irén. – A szoptatás jóval több a kisbaba etetésénél, a megfelelő tápanyagokkal való ellátásánál. Tulajdonképpen sokkal inkább maga a kapcsolat anya és kisbabája között, Az anyaság legszebb, legteljesebb, semmihez sem hasonlítható érzése. Soha senki nem tud közel annyira kerülni a másikhoz, mint csecsemő az édesanyjához.

A Sportkastélyban két helyszínen számos program várta a piciket és az anyukákat. Köztük a Pestszentimrei Közösségi Ház Baba-mama foglalkozása, néptánc bemutató a Turi család zenéjére, illetve több előadás is. Utóbbiakon többek között szó volt a fogak épségének megőrzéséről, a gyermek mozgás és értelmi fejlődésének segítéséről, a közösségbe való beilleszkedésről és a szülőről való leválásról.