Közbiztonság: Rendőrök, tűzoltók, polgárőrök kitüntetése

2019.07.19.

Rendőröket, tűzoltókat, katasztrófavédelmi szakembereket és polgárőröket tüntettek ki a „Közalapítvány a XVIII. kerület Közbiztonságáért” szervezet vezetői.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata „Közalapítvány a XVIII. kerület Közbiztonságáért” közalapítványa Szent György díjat, valamint Szent Flórián díjat és e kitüntetésekhez kapcsolódó jutalmakat, illetve elismerő okleveleket, valamint polgárőr tevékenységért elismerő okleveleket és jutalmakat adományozott a XVIII. kerületért végzett kiemelkedő munkáért, a rendért és biztonságért felelős testületek arra érdemes tagjainak.

Ughy Attila megköszönte azoknak a munkáját, akik azért dolgoznak, hogy a kerületiek biztonságban érezhessék magukat.

– Pestszentlőrinc-Pestszentimrén olyan közösségben élünk, ahol a polgáraink békében, nyugalomban élhetnek – emelte ki beszédében a polgármester. – Ennek az életnek a feltételeit olyan együttműködés adja, amire minden település büszke lenne. Az önkormányzat, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a polgárőrség és egyéb szervezetek, mint például a mezőőrség, évek óta hatékonyan dolgoznak együtt. És nemcsak a rendvédelem, a biztonság területén, hanem a zöldterületek védelméért, az illegális szemétlerakás ellen is egyre sikeresebb munkát végzünk közösen.

A Szent György Díjat és a dicsérő okleveleket Ughy Attila polgármester, a kuratórium elnöke, dr. Lévai István Zoltán alpolgármester, a kuratórium alelnöke és Potyondi István alezredes, a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság helyettes vezetője adta át.

Pestszentlőrinc – A lakossági igények alapján újulnak meg a járdák

2019.04.15.

Idén 16 kilométer járda újul meg Pestszentlőrinc-Pestszentimrén. 

A városrészben összesen 620 kilométer hosszú önkormányzati kezelésű járda van, amelynek megerősítését 2011-ben kezdte meg a kerület vezetése.

A járdafelújítási program keretében 2016-ban 14, 2017-ben 20 kilométert, 2018-ban pedig újabb 24 kilométernyi járda rekonstrukciója valósult meg.

Táncvizsga a magyar népi hagyományokból

2019.01.28.

Miközben az izgatott szülők, hozzátartozók, érdeklődők számára gálaműsort adott a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola valamennyi táncosa, aközben a produkció komoly vizsgaelőadásnak is számított. Ezért volt különösen érdekes a Pestszentimrei Sportkastély publikuma számára a látványos előadás.

Buzánszky Jenő ötlete nyomán itt 21. műfüves

2018.10.14.

Hetvenöt gyerek örülhetett annak az új focipályának, amelyből már – ezzel együtt – huszonegyépült a kerületben. Ahol a kerületi ovik közül van hely Pestszentlőrinc-Pestszentimrén, ott ezzel már minden gyermek intézményben van ilyen sportpálya.  

Kiválóan szerepeltek a gyerekek a katasztrófavédelmi versenyben

2018.04.16.

Idén is összemérték katasztrófavédelmi ismereteiket a kerületi általános iskolák csapatai a Bókay-kertben. A négyfős csapatok 11 állomáson adtak számot tudásukról. A résztvevőknek különböző ügyességi, illetve elméleti feladatokat kellett megoldaniuk.

Labdarúgó fesztivál a hölgyeknek!

2018.04.06.

Tizennégy iskola 14 csapata jelentkezett a Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, a Városgazda Utánpótlás Akadémia és a Kastélydombi SE által ötödik alkalommal megrendezett

Csinos épület, gondozott gyep – korszerűtlen energetikai háttér

2018.02.07.

A Vackor Óvoda energetikai felújításra elsősorban az 1987 óta üzemelő, elöregedett kazán miatt van szükség. Szigorodnak a középületekkel szembeni energetikai elvárások az Európai Unióban, ezért az önkormányzat folyamatosan keresi a módját annak, hogyan működtetheti a saját tulajdonában lévő épületeket az előírásoknak megfelelően. Egy új lehetőség az eCentral projekt.

Az energiahatékonyság növelése és a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentése a célja annak a rendeletnek, amely Magyarországon 2019-en lép életbe: ennek értelmében 2030-ra valamennyi középületnek csaknem nulla energiaigénnyel kell működnie.

Tizenkét éven belül elérni ezt a célt nem könnyű feladat, hiszen egy felmérés szerint a közép-európai középületek energetikai állapota meglehetősen rossz. Segítséget nyújthat a megoldásban az eCentral – Energiahatékony középületek Közép-Európában elnevezésű projekt, amelyhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosít forrásokat, és amelyben öt országból összesen nyolc partner vesz részt, köztük két magyarként az Energiaklub egyesület és Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata.

A projekt a február 1-jén a terézvárosi Benczúr-házban rendezett nemzetközi szakmai konferenciával indult útjára, amelyet Hunyadi István városigazgató nyitott meg, és amely igyekezett áttekinteni a program szakmai hátterét és a hazai jó példákat. Délután a résztvevők ellátogattak a pestszentimrei Vackor óvodába, amely hamarosan megújulhat az eCentral keretében.

A Vackor Óvoda a hetvenes évek végén épült. Belépve az ember nem gondolná, hogy felújításra van itt szükség, hiszen az épület rendezett, ma is modern hatást kelt, az udvaron pedig gondozott a gyep, és korszerűek a játékok. Szőnyiné Guth Irén intézményvezető tájékoztatása szerint ez így is van, a fenntartóval együttműködve folyamatos a karbantartás, sőt a csinosítás is, az energetikai rendszer azonban mára teljesen elavult.

– Számos tény figyelembevételével választotta az önkormányzat a Vackor óvodát ebbe a projektbe. Az iskolák mára állami fenntartásba kerültek, tehát elsősorban az óvodák és a bölcsődék közül kellett választanunk – magyarázta Hunyadi István. – A távfűtéssel rendelkező intézmények nem felelnek meg a projekt előírásainak, amelyek között fontos volt a nagy alapterület is, így a Vackor minden tekintetben beleillik a pályázatba.

– Lényeges szempont volt a döntésnél az is, hogy bár az elmúlt években sok intézmény újulhatott meg a KEOP-pályázatoknak köszönhetően, a Vackorra eddig nem került sor. Új nyílászárókat már kapott az óvoda, de ennél több kell – tette hozzá Lévai István Zoltán alpolgármester. – Valóban a fűtési rendszer a legnagyobb gond, továbbá az épületet alkotó könnyűszerkezetes fal. Ennek szigetelése a mai elvárásoknak már messze nem felel meg.

Jutalom a rendőröknek

2017.12.30.

Újabb alkalom, amikor Pestszentimre-Pestszentlőrinc önkormányzata ösztönzi a városrész rendőreit a helyi közbiztonság további erősítésére.