Pestszentlőrinci javaslatra vethetnek véget a hűségidőknek

2017.05.12.

Kucsák László országgyűlési képviselő és Ughy Attila polgármester

Fogyasztóbarát javaslattal állt elő a XVIII. kerület országgyűlési képviselője. A T. Ház hamarosan dönthet arról, hogy az előfizetők a hűségidejük lejárta után se kerüljenek hátrányosabb helyzetbe, mint az új előfizetők. Kucsák László országgyűlési képviselő kerületi tapasztalatokat is begyűjtött Ughy Attila polgármestertől, hogy széles körűen megalapozott javaslatot tehessen le az Parlament asztalára.

Egy egész korszakot zárhat le a kormány, ha elfogadják azt a törvénymódosító javaslatot, amit nemrég nyújtottak be a parlamentnek. Eszerint a szolgáltatók már csak maximum 12 hónapra köthetnék magukhoz az ügyfeleket. A javaslatot Balla Györggyel közösen kerületünk országgyűlési képviselője, Kucsák László nyújtotta be.

A szolgáltatók az eddig bevett gyakorlat szerint azzal próbálták elcsábítani a leendő ügyfeleiket, hogy akkor adtak bizonyos kedvezményeket nekik, ha azok két éves szerződést kötnek velük. Ezt is eltörölné a friss javaslatot előterjesztő Balla György és Kucsák László, szerintük a túl gyors technológiai fejlődés és a nagy ütemű piaci változások miatt avult el a 24 hónapos hűségidő.

A törvényjavaslat szerint a fogyasztó a hűségidő lejártával nem kerülhet hátrányosabb helyzetbe annál, mintha új előfizetőként érkezne.

“A „hűségszerződéssel” operáló szolgáltatók piacán a mai körülmények teljesen kiszolgáltatottá teszik a fogyasztókat. Számos szolgáltató úgy alakítja ki a díjtételeit, hogy a fogyasztóknak ne érje meg igénybe venni az adott szolgáltatást csak „hűségszerződés” megkötésével, ami a hatályos rendelkezések alapján akár 2 éves elköteleződést is jelenthet. Gyakori jelenség, hogy a hűségidő lejártával a fogyasztó „hűsége jutalmául” csak jóval drágább díjtételek mellett tudja igénybe venni ugyanazt a szolgáltatást egészen addig, amíg újabb hűségszerződést nem köt. Ugyanakkor a szolgáltatók számos esetben akár egyoldalúan is módosíthatják a szerződési feltételeket – még határozott idejű előfizetői szerződés esetén is –, ami nem mindig szolgálja a fogyasztók érdekeit – olvasható a javaslat indoklásában.

Ezeket a cikkeket olvastad már?