„Tanáraink jövőt adnak az ifjaknak”

2019.06.16.

– Akiket most köszöntünk, és átadjuk nekik az arany-, a gyémánt- és a vasdiplomákat, mind ilyen elhivatott és elkötelezett mesterek, akiknek ezért kifejezzük nagyrabecsülésünket – hangsúlyozta Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester azon az ünnepségen, amelyen ötven, hatvan és hatvanöt évvel ezelőtt oklevelet szerző kerületi pedagógusok kaptak méltó elismerést.

Huszonhat tanár, tanító és óvodapedagógust ünnepeltek ezen a napon a Kondor Béla Közösségi Házban.

A polgármester aláhúzta továbbá, hogy a mesterré válás útja sosem könnyű. Aki erre az ösvényre lép, jól tudja ezt, sőt talán épp ezért választotta magának ezt az élethivatást, a gyermekek nevelését, a pedagógusi pályát.

Kiállítás – Természet és történelem művészi egysége

2018.09.26.

Sándor József Attila harmadik kiállításával örvendeztette meg a Kondor Béla Közösségi Ház őszi művészeti évadának szeptember végi látogatóit. A partiumi születésű, rajzzal, festékkel a híres nagybányai művésztelepen ismerkedő alkotó, a kolozsvári Képzőművészeti Egyetemen festő-restaurátor szakán végzett. A 60 éves művész 1990 óta Magyarországon.

Lengyel húsvét, megszentelt ételek

2018.04.12.

Terülj-terülj asztalka fogadta a lengyel húsvéti ünnepségen a kerületben élő lengyeleket és családtagjaikat a Kondor Béla Közösségi Házban, ahol megáldották az asztalon lévő ételeket.

A mindennapok csodáit keresték az óvodások

2018.03.01.

Az önkormányzat a Kondor Béla Közösségi Házzal együttműködve Csillagszemmel – 2018 „Játszik és sportol az oviban Picurka és Gyurka” címmel hirdetett meg rajzversenyt a kerületi óvodások számára. Húsz óvodából 175 óvodás 188 alkotása versenyzett egymással, köztük három csoportos munka.

Reflexiók - a Velencei Biennálé ihlette alkotások

2018.02.01.

Hat éve támogatja Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a Velencei Biennálén való részvétel ösztöndíját, hogy a városrész vizualitással foglalkozó szakemberei megismerkedhessenek a kortárs művészet legújabb tendenciáival.

Színpompás ásványok, kőzetek, csigák börzéje

2018.01.10.

Széles a paletta, amivel a Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a helyiek kedvében akar járni akkor is, ha például gyűjtemények kínálatról beszélünk. Most gyöngyök, csigák, kagylók, színpompás ásványok kellették magukat az érdeklődők nagy örömére.

Figyelem! Elmarad a véradás a Kondorban

2018.01.05.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Kondor Béla Közösségi Házba január 10-ére hirdetett véradás elmarad.

Magyar József festőművész új kiállítása

2017.09.17.

Szezonnyitó kiállítás nyílt a Kondor Béla Közösségi Házban Pestszentlőrinc-Pestszentimrén. Az Ughy Attila polgármester vezette önkormányzat hagyományosan kultúra kedvelő, kultúra támogató. Az új évad is bővelkedni fog új tárlatokban, izgalmas bemutatókban. A kerületi lakók legnagyobb örömére.

A kiállított festményeket a folyamatos mozgás, elindulás, visszatérés, expresszív ecsetvonás, erős vörös és zöld szín jellemez. A festőművészetet kedvelők a fenti példákból azonnal ráéreztek, Magyar József festőművész kiállításáról van szó. Harminc, részben tavalyi, részben idei alkotásaiból nyílt bemutató szeptember 5-én ”Felhőgombolyítók” címmel a Kondor Béla Közösségi Házban.

Szezonnyitó kiállítás tanúi lehetünk, kezdte köszöntőjét Kucsák László országgyűlési képviselő, majd hozzátette: – A kincstári dicséret helyett elég elidőzgetni egy-egy alkotás előtt. A művész gondolata, sajátos technikája, a kiválasztott, szeretett színek világa azonnal pozitív élménnyé érlelődik a látogatóban. A kiállítás címadó festménye a ”Felhőgombolyítók”, ezen felül másik huszonkilenc alkotás tekinthető meg elsőként itt a kerületben. Önökre vár a szép feladat, vigyék jó hírét a kiállításnak – mondta a képviselő.

Egy-egy kiállítás megnyitó egyedi lehetőséget kínál a művésszel és a művészettörténésszel való találkozásra, amikor is alkalom adódik személyes és szakmai kérdéseinkre, autentikus válaszokat kapni.

A látogatók éltek is a lehetőséggel. Magyar József mellett és előtt mindig akadt érdeklődő. Nem is szólva P. Szabó Ernő, a kiállítást megnyitó művészettörténészről. Olyan részletes szakmai, illetve életút bemutatást prezentált öt teleírt oldal felolvasásával, amely több évtizedes művészi életút sikereiről, fordulatairól és művészi hitvallásáról adott átfogó és tiszta képet.

A kiállítás megnyitóját bravúros, szaxofonon és fuvolán előadott zenei darabok díszítették Pozsár Eszter előadóművész jóvoltából. A délután házigazdai és moderátori feladatait Császár Bíró Lilla intézményvezető látta el. A kiállítás megnyitót jó hangulatú állófogadás zárta.

A kiállítás szeptember 24-ig 9-19 óra között látogatható.

A papagájok is hajlamosak a depresszióra

2017.05.24.

Szinpompás kiállítással rukkolt ki a városvezetés Pestszentlőrinc-Pestszentimrén, papagájkiállítással örvendeztette az egzotikus látványosságok iránt vonzódó kerületi lakosokat. A csodás madarak főképpen Ausztráliából, Dél-Amerikából, Afrikából és Ázsiából származnak.