Körösfő példás kapcsolata Pestszentlőrinc-Pestszentimrével

2018.06.03.

Példaértékűnek tartja Körösfő polgármestere a testvérvárosi együttműködést a XVIII. kerülettel. A kalotaszegi településvezető további sikeres évekkel számol.

Egy Rákóczi-ereklye megmenekülhet

2017.08.27.

Kőrösfő titkos szőnyege Pestszentlőrinc-Pestszentimre segítségével megszépülhet. Péntek László, a Kőrösfői Rákóczi Kultúregylet elnöke megkereste testvértelepülésük polgármesterét, Ughy Attilát, hogy II. Rákóczi György Erdély fejedelmének szőnyegét segítsen helyreállítani. A polgármester felkérésre most szakértői csoport pályázatot állít össze a költségek előteremtésére.

Péntek László azt írja, hogy gyermekkorában a szüleitől hallottam valami értékes szőnyegről, amelyet Tőkés Tibor körösfői lelkipásztor őriz.

Később Ferencz László, Körösfő lelkipásztora minden sátoros ünnep alkalmával kitétette a legendás szőnyeget a templom falára, hadd lássák a hívek. Így szerzett tudomást róla Pécsi L. Dániel budapesti jelképtervező, aki Körösfő címerét, zászlaját tervezte, valamint Okos Márton közíró. Péntek László kérésére felvették a kapcsolatot Mátéffy Györkkel, a Magyar Nemzeti Múzeum főrestaurátorával, akit 1997. március végén el is hoztak Körösfőre, hogy adjon szakvéleményt a szőnyeg eredetéről, állapotáról és a restaurálási lehetőségekről.

Mátéffy Györk 1997. április 8-án kelt levelében ez áll: „A helyi lakosok elbeszélése alapján ezen szőnyeghez a magyar történelem egyik szomorú eseménye fűződik. A XVII. századi, feltehetőleg az anatóliai Gördesben csomózott szőnyeg a kalotaszegi Körösfőn, a sok évszázados református templomban várja az idők múlását. E darab a legenda szerint II. Rákóczi György tulajdona volt. Amikor a fejedelem 1660. május 22-én a törökök elleni szászfenesi csatában életveszélyes fejsérülést szenvedett, Nagyvárad felé menekülése közben egy körösfői család ápolta, gondozta egy ideig. A fejedelem rövidesen bekövetkező halála után a család nemes cselekedetéért ajándékként kapta meg II. Rákóczi György szőnyegét, melyet végül a körösfői református gyülekezet templomának ajándékoztak. A szőnyeg okkerszínű alapján vörös imafülke látható, a széles bordűrsávban nagyméretű, úgynevezett herati motívumsor halad végig, hátoldalán pedig megtalálható az 1914-es budapesti kiállítás jelzetének maradványa. A több évszázada készült szőnyeg mára erősen megkopott, poros, lyukas, molyrágásokkal teli, de változatlanul nagy tisztelettel őrzi a falu közössége.”

A többszöri biztosíték ellenére a Körösfői Református Egyházközség presbitériuma nem egyezett bele a szőnyeg Budapestre szállításába. Tőkés László és Hegedűs Lóránt püspök segítségét kérték ez ügyben, akik személyes garanciát vállaltak a szőnyeg megóvása érdekében. A restaurálás egy bank által beígért finanszírozása időközben meghiúsult.

Az eltelt húsz év alatt tovább romlott a szőnyeg állapota, ezért fordult Péntek László segítségért Körösfő testvértelepüléséhez. Ughy Attila polgármester kérésére a közelmúltban Tóth Kálmán önkormányzati képviselő vezetésével egy szakemberekből álló csoport mérte fel a szőnyeg jelenlegi állapotát, ami szükséges volt egy pályázat összeállításához.

Őszintén reméljük, hogy a pályázatot siker koronázza.

Rendezvénysorozat Vasvári Pál emlékére

2017.07.15.

Az Ughy Attila polgármester irányította városvezetés hagyományos történelemtisztelete jegyében ünnepségsorozat keretében ma és holnap nagyszabású, kétnapos programmal hajt fejet Nyírvasvári Vasvári Pál, a márciusi ifjak forradalmi alakja, szabadságharcos emléke előtt. A településükről változtatta nevét Fejérről Vasvárira a 48-as hős, akinek édesanyja, Méhay Erzsébet a település temetőjében nyugszik.