Park lesz a rendezetlen területen

2017.10.15.

Megkezdődött a Haladás és a Balassa Bálint utca, illetve az Üllői út által határolt sarokterület parkosítása. A lőrinci piac előtti rendezetlen területet két ütemben kívánja fejleszteni a XVIII. kerületi önkormányzat. A parkosítás első üteme a tervek szerint decemberre elkészül.

A forgalmas, de rendezetlen téren az elmúlt években számos rendezvényt tartott az önkormányzat, illetve a kerületi pártok, civil szervezetek. Volt itt több jótékonysági akció, ruha- és ételosztás, s az Apró virágos kertek elnevezésű kerületi kertépítő verseny is itt indult útjára 2015-ben.

A kihasználatlan, összesen üres terület értékét növelő beruházással kapcsolatban Lévai István Zoltán alpolgármester elmondta, hogy a parkjellegű fejlesztés már tavaly novemberben elkezdődött a lőrinci piac Haladás utcai sarkánál a teret a piaccal összekötő új lépcső megépítésével.

Változik a parkolási rend

Mivel a területen az autós forgalomtól elzárt közpark épül, megszűnik a parkolási lehetőség. A piac használatához azonban az önkormányzat a Balassa Bálint utcában új parkolóhelyeket alakít ki.

– A teljes sarokteret szeretnénk megújítani. Két főútvonal találkozásánál lévő, forgalmas területről beszélünk, ahol buszmegálló is található, illetve a szemközti Szarvas csárda térnél áll meg a villamos. A Haladás vagy az Üllői úton autózók is jól látják ezt a részt, a busz- vagy a villamosmegállókból a piac felé igyekvők pedig átkelnek ezen a téren, amely régóta parlagon hevert, és városképileg rossz látványt nyújtott. Nincs értelme kihasználatlanul hagyni egy ilyen értékes területet, és természetes igény a környéken élőktől, hogy a lakókörnyezetük minél szebb, otthonosabb legyen.

Az alpolgármester hozzátette: a munkákat úgy ütemezték, hogy az adventi bevásárlást már ne zavarják.

– Mindent elkövetünk azért is, hogy a piac a terület rendezése alatt is zavartalanul működhessen.

A kivitelezés során a Haladás utcai buszmegálló mentén parképítési és térburkolási munkálatokat végeznek. Az Üllői út felől és a megálló környezetében utcabútorokat, padokat helyeznek el.

A térköves utak mentén növényeket – fákat és cserjéket – telepítenek, és a zöldterülethez kiépítik az öntözőrendszert. A tervek szerint a buszmegálló közelében felállítanak egy ivókutat.

Az első ütemben a teljes területen megvalósulnak a burkolatbontási és tereprendezési munkák, valamint az új közvilágítás és egy elektromos rendezvényszekrény telepítése is.

Az önkormányzat bízik abban, hogy a beruházás keretében az eddig rendezetlen terület fejlődésnek indul, ami jelentős pozitív hatással lesz az épített környezetre, és ezáltal a helyi közösség komfortérzetét is növeli.

– Ami a fejlesztés második, záró ütemét illeti, amint az anyagi forrásaink lehetővé teszik, azt is elvégezzük – tette hozzá Lévai István Zoltán.

Ezeket a cikkeket olvastad már?