Tíz éves a pestszentimrei utcabál

2019.08.23.

A pestszentimreieknek már a közeledő őszi tökfesztivál is eszükbe jutott, miközben rendkívül jól érezték magukat a Szent István-napi utcabálon a Sportkastély előtti parkolóban. A kenyérszentelés után volt itt zene, tánc, tűzijáték és jó hangulat. Immár tizedik éve az augusztus 20-i ünnep környékére teszi az imreiek egyik legnépszerűbb utcabálját az Együtt Pestszentimréért Egyesület.

Ughy Attila polgármester örömmel jött a rendezvényre, mert így láthatta, milyen népszerű lett az évek alatt az utcabál és elbeszélgethetett a pestszentimreiekkel. A helyi katolikus templom lelkésze, Miklós atya megszentelte az új kenyeret, amit aztán felszeletelve szétosztottak az ünneplők között.

A táncház után rázendített az imreiek egyik kedvenc együttese, a Chameleon, amely a kezdetek óta az utcabál fő zenekara, a tíz év alatt csupán tavaly nem ők adták a talpalávalót. Este 10-kor tűzijáték szakította meg a mulatozást, de a látvány mindenért kárpótolt. Még egy óráig szólhatott utána a vidám zene.

Idén is felejthetetlen élményt adott a Kapocs-gála

2019.05.19.

Valóra vált a műsorszervezők álma a Pestszentimrei Sportkastélyban 23. alkalommal megrendezett Kapocs-gálán.

– Jelentem, sikerült a nagy múltú, lassan a hatvanadik születésnapját ünneplő iskola azon szándéka, hogy bemutassa összetartó közösségét, megmutassa sokszínű tevékenységét egy gálaműsor keretében – mondta a megnyitó beszédében Galgóczy Zoltán alpolgármester. – A pedagógusoknak és a tanulóknak egyaránt kihívást jelent minden évben új és izgalmas műsor összeállítása, azaz a Kapocs-gála. Miután végigolvastam a mai programban szereplő tizenkilenc műsorszám listáját, legyen az versmondás, ének- vagy táncprodukció, örömmel mondhatom, hogy az idei gála is felejthetetlen marad.

Mozgásvarázs - Többszáz ovisolimpikon a Pestszentimrei Sportkastélyban

2019.04.28.

Kétszáztíz kisgyermek, huszonegy csapat kicsinyei mérték össze tudásukat az idei ovisolimpián a Pestszentimrei Sportkastélyban. A XVI. Mozgásvarázs Olimpián a gyerekek mindent beleadtak, de a győzelmet ezúttal is csak egy csapat szerezhette meg. A díjakat Galgóczy Zoltán alpolgármester adta át a nyerteseknek.

Tekintsék meg az ovisolimpiáról készült videót.

Három közétkeztető egymással versengve biztosítja a jó minőséget

2019.02.17.

– Ami az iskolákat illeti, egészen kiváló intézményhálózatot tudok bemutatni, amelyet ugyan már nem az önkormányzat tart fenn és működtet, hanem az állam és a tankerületek, mégis közel áll hozzánk. Az önkormányzat részéről annyiban tudunk hozzájárulni a helyi iskolák rendszerének további javításához, hogy a hosszú évek során kialakult és fenntartott kapcsolatokat igyekszünk az intézményvezetőkön keresztül is minél jobban működtetni – hangsúlyozta a polgármester a leendő iskolások és szüleik számára rendezett fórumon.

Mintegy ötszáz szülő, gyermek és érdeklődő volt kíváncsi a Sportkastélyban a minap arra a fórumra, amelyet a Külső-pesti Tankerületi Központ és Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata szervezett az általános iskolát idén elkezdő gyermekek szüleinek tájékoztatására.

Táncvizsga a magyar népi hagyományokból

2019.01.28.

Miközben az izgatott szülők, hozzátartozók, érdeklődők számára gálaműsort adott a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola valamennyi táncosa, aközben a produkció komoly vizsgaelőadásnak is számított. Ezért volt különösen érdekes a Pestszentimrei Sportkastély publikuma számára a látványos előadás.

Utcabál – idén is közösen ünnepeltek a szentimreiek

2018.08.25.

Ismét utcabálnak adott helyet Pestszentimrén a Sportkastély előtti tér. Bemelegítésképpen néptáncosok népesítették be, akik ezúttal gyerekek voltak, tapasztalt néptáncosok irányításával. Gyálon idén alakult meg az Arany Gyermektánc Együttes. Tagjai közül jöttek el néhányan bemutatót tartani szatmári táncokból. A székelyföldi forgóst pedig idősebb táncosok mutatták be.

Vidám gyermekzsivaly a Mozgásvarázs Ovis Olimpián

2018.05.03.

Immár több mint két évtizede rendezik meg a legkisebbeknek szóló olimpiát a Pestszentimrei Sportkastélyban. A Mozgásvarázs Ovis Olimpia 21 kerületi intézményből mintegy 200 gyermeket mozgatott meg a játékos feladatok által.

Siker – Demjén-koncert Menyus városrészében

2018.04.18.

Demjén Rózsi négy év után ismét koncertet adott a Pestszentimrei Sportkastélyban.

Téblábos tánccsoportok és nemzeti történelmünk

2018.02.06.

Minden egyes mozdulat, dobbantás, szökkenés egy-egy lépés a magyar kultúra, a nemzetünk történelmében, hangsúlyozta Ughy Attila polgármester azon a gálán, amelynek keretében a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola diákjai vizsgáztak február 4-én a Pestszentimrei Sportkastélyban.

Az anyatej ünnepén

2017.09.28.

A városvezetés a természet egyik legcsodálatosabb adottságának tartja az édesanyák babaszoptatását. Az anyatejes táplálás világnapját éppen azért nem ünneplik annak idejében, augusztusban, mert akkor a szabadságolások miatt kevesebben tudnak jelen ezen a rendkívül fontos családi rendezvényen. Ughy Attila polgármester személyesen is elkötelezett az anyukák méltó megünneplése, az anyatejes táplálás széleskörű népszerűsítése mellett.

A gyermekeket 6 hónapon túl is anyatejjel tápláló édesanyákat köszöntötték a pestszentimrei Sportkastélyban a Pestszentimrei Védőnői Szolgálat által szeptember 22-én szervezett rendezvényén. Az anyatejes táplálás világnapját 1992 óta hivatalosan augusztus 1-jén tartják, de a XVIII. kerületben hagyományosan szeptemberben találkoznak az édesanyák. Ennek egyszerű oka, hogy augusztusban sokan nyaralnak, így a szeptemberi összejövetelen többen tudnak részt venni.

Az édesanyákat Dömötör István alpolgármester is köszöntötte, aki elmondta, hogy háromgyermekes édesapaként csodálattal tekint az édesanyákra, és jó értelemben véve irigyli azt a kapcsolatot, amit a szoptatás nyújt a babáknak és anyukájuknak, és amit a természet egyik legcsodálatosabb dolgának tart.

A XVIII. kerület vezető védőnője, Ferencz Irén úgy fogalmazott, hogy az anyatej semmivel sem helyettesíthető táplálék a csecsemők számára.

– Az 1970-es években drasztikusan csökkent a gyermeküket anyatejjel tápláló édesanyák száma, aminek oka többek között a nők tömeges munkába állása, az élelmiszeripari késztermékek és a tápszerek megjelenése. A tendencia megállítására világszerte sokféle program indult, ami az anyatejes táplálásra ösztönözte az édesanyákat – mondta Ferencz Irén. – A szoptatás jóval több a kisbaba etetésénél, a megfelelő tápanyagokkal való ellátásánál. Tulajdonképpen sokkal inkább maga a kapcsolat anya és kisbabája között, Az anyaság legszebb, legteljesebb, semmihez sem hasonlítható érzése. Soha senki nem tud közel annyira kerülni a másikhoz, mint csecsemő az édesanyjához.

A Sportkastélyban két helyszínen számos program várta a piciket és az anyukákat. Köztük a Pestszentimrei Közösségi Ház Baba-mama foglalkozása, néptánc bemutató a Turi család zenéjére, illetve több előadás is. Utóbbiakon többek között szó volt a fogak épségének megőrzéséről, a gyermek mozgás és értelmi fejlődésének segítéséről, a közösségbe való beilleszkedésről és a szülőről való leválásról.

12